Boerderijklassen L2

Op 5, 6 en 7 oktober is het tweede leerjaar op boerderijklassen geweest naar ’t Bakkershof te Merelbeke.

We maakten kennis met de boer en al zijn dieren op de boerderij. We hadden veel geluk want we konden zelfs nog eventjes de hoefsmid aan het werk zien. Te voet of met de huifkar, we raakten telkens weer op onze bestemming. Zo bezochten we de geitenboer. We zagen hoe de geitjes werden gemolken, hoe de kaas werd gemaakt, mochten de dieren aaien en uiteindelijk proeven van heerlijke geitenkaas en -melk. Bijna iedereen was er dol op. Keesie Kaas’ vrouw gaf ons meer uitleg over de wol van de schapen, hoe de wol werd schoongemaakt en we kregen een demonstratie van de werking van het weefgetouw.

Bij de imker leerden we het verschil tussen wespen, bijen en hommels. We mochten de bijenkasten bezoeken en zagen echte honingraten. Daarna toonde de imker ons hoe die honing uit de raten werd geslingerd. Ook hier mochten we onze vingers aflikken na een lepeltje honing.

Een andere leuke uitstap was een tocht door het bos met Marijke. Ze verdeelde ons meteen in 4 groepjes dieren waarover we tijdens de tocht op een speelse manier meer uitleg over kregen. Zo maakten we schuilplaatsen voor egels, verzamelden we nootjes voor de eekhoorns, een portret van blaadjes, …

Verder waren er nog extra activiteiten op de boerderij zelf. Vb. fotozoektocht, quiz, ponyrijden, koekjes bakken, koeien naar de wei loodsen, … Zoals je kan merken waren we ’s avonds steeds enorm moe maar het waren drie zeer leuke en leerrijke dagen.