Op donderdagmorgen 4 mei 2017 wachtte meester Frederic Dierickx ons al op in de klas.

Frederic is herborist en actief medewerker van Natuurpunt in Herzele. We vertrokken onmiddellijk richting Dender om meer te leren en veel te ontdekken over insecten en kruiden langs de kant van de rivier.

We kwamen al vlug bekende en minder gekende planten tegen: fluitenkruid, boerenwormkruid, smeerwortel, brandnetel, dovenetel, meidoorn, boterbloem, Japanse duizendknoop, hondsdraf, kleefkruid, hulst, klimop, paardenbloem, ridderzuring, berenklauw,… Ook wist de meester ons nieuwtjes te vertellen over de planten. De wortel van smeerwortel wordt bijvoorbeeld gebruikt in zalfjes om gewrichten te helpen genezen en in de Middeleeuwen moesten schildknapen proberen om de lange penwortel van de ridderzuring in één keer uit de grond te trekken. We vonden vele van de planten terug op de zoekkaarten.

Op de wandeling kwamen we ook enkele ‘kriebelbeestjes’ tegen als slakjes en kevers. Terug op school mochten we dan volgens de werktekening een heus ‘insectenhotel’ bouwen. We deden dat in de buurt van de bakken die onze mini-moestuintjes moeten worden. Handig voor de bestuiving….

Met stenen bloempotten, stro, blaadjes, takjes, spijkers en een touw konden we insectenhuisjes maken om her en der op te hangen. Voor het echte hotel startten we met een basis van 4 balken die we verder verstevigden en opvulden met stenen, keien, plankjes, schors, denappels, bladeren, stro, takken en kippengaas. Nu rest er ons nog een originele naam te bedenken voor het hotel en dan kunnen we de eerste gasten verwelkomen.

Juf Ilse – leerkracht L5