In onze school zijn we gestart met de sociale weerbaarheidstrainingen: rots en water.
Jongeren weten soms geen blijf met alles wat op hen afkomt. Ze zijn niet weerbaar genoeg, of reageren net te agressief. Rots en water biedt hen de steun die ze nodig hebben om hun talenten optimaal en evenwichtig te ontwikkelen.
Rots staat voor weerbaarheid: voor jezelf opkomen, jezelf kunnen verdedigen en in jezelf vertrouwen. Het Water staat voor solidariteit: dat betekent dat je je in kunt leven in andere mensen en dat je jezelf kunt beheersen wanneer je bijvoorbeeld heel boos wordt.
Door te oefenen en te praten met andere kinderen leer je om in te schatten wanneer je een Rots kunt zijn en wanneer Water. Zij hebben dezelfde problemen die jij soms hebt en die ga je samen aanpakken. Dit ga je bijvoorbeeld leren:
– Voor jezelf opkomen
– Je boosheid beheersen
– Beter contact maken met andere kinderen en jongeren
– Meer vertrouwen krijgen in jezelf
– Zien waar je goed in bent
Beter leren praten over je gevoel