XperiBIRD

Bekijk ons nestje!

XperiBIRD.be is een educatief project dat het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en Google.org in 2016 op touw hebben gezet.

Lagere en secundaire scholen in heel België krijgen gratis nestkastjes, waarin een door een nanocomputer gestuurde camera steekt. Hiermee kunnen de leerlingen heimelijk toekijken hoe het er op veel mezennesten aan toe gaat.

Dit is het eerste project van dien aard in ons vlakke land. Op een wonderlijke wijze brengt het natuurwetenschap en techniek samen. Het wil dan ook heel wat bereiken: jongeren van 10 tot 14 jaar aan burgerwetenschap laten doen, zodat ze belangstelling krijgen in wetenschap en techniek.

Met de camerabeelden kunnen de klassen immers wetenschappelijk waardevolle gegevens inzamelen (de soort op het nest, het aantal gelegde eieren, de data waarop die uitkomen …). De leerlingen voeren de gegevens in, die dan op het internet verschijnen in de vorm van een interactieve kaart van de nestkaarten. Voor de wetenschappers van het KBIN zijn die gegevens buitengewoon interessant onderzoeksmateriaal.

XperiBIRD.be deelde al 200 nestkastjes uit en in van plan om er in de twee volgende jaren nog 400 te bezorgen. Zo bouwt het een indrukwekkend observatienetwerk waarmee we op middellange en lange termijn overal in België nestelende zangvogels kunnen opvolgen.